Güneşe Bakmak Ölümle Yüzleşmek- Irvin D. Yalom (Kitap Tanıtımı)

 

Ne zamandır bu kitabın analizini yapmak istiyordum. Nasip bugüneymiş.

“Kâinatın büyüklüğü karşısında hepimiz birer noktacık, bir kum tanesi gibiyiz. Pascal’ın on yedinci yüzyılda dediği gibi, “sınırsız uzayın ebedi sessizliği beni dehşete düşürüyor.”

Öncelikle belirtmem gerekir ki her kitapta olduğu gibi, bu kitapta da okuyucu, kitabı okurken o an ki ruh haline göre okuduğu sayfalardan farklı anlamlar çıkarıyor. Irvin D. Yalom’un Güneşe Bakmak Ölümle Yüzleşmek kitabı, yazarın önceki eserleri gibi psikiyatri, psikoloji,insan ve toplum konuları üzerine yoğunlaşmış.

“Olduğunuz kişi olun…”

Kitap toplam 7 bölüm ve sonsözden oluşuyor. Giriş bölümünde, kitabın içeriği hakkında bahseden yazar; ölüm korkusunun bütün insanlarda ortak olduğunu, karanlık gölge gibi insanı takip ettiğini, ölüm korkusunun üstesinden gelmek için kendi deneyimlerinden, hastalarıyla yaptığı çalışmalardan oluştuğunu ifade ediyor.

“… 

ölmek, hayatın yalnız yapılan tek olayıdır.”

Ölüm korkusu ve bunun tedavisi üzerinde duruyor. Tedavi için önerisi ise; fani olduğumuzu aklımızdan çıkarm

amamız gerektiğini,  kendi duygularımızı harekete geçirerek başkalarının hayatına katkı sağlamak, her ne olursa olsun yaşama sımsıkı sarılarak, Maslowun İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nin en tepe noktasındaki gibi kendimizi gerçekleştirmek olduğunu aktarıyor. Canımızı sıkan, moralimizi bozan meselelerin sadece biyolojik olmadığını, toplumdan ve insandan kaynaklanmadığını, bozulmuş düşünce biçimlerimiz yüzünden olmadığını, kötü anıların buna sebebiyet vermediğini, yalnızca önemli kişilerle olan diyaloglardan kaynaklanmadığını, bunların tam karşısında; varoluşumuzla yüzleşmememizden de kaynaklandığını önemle vurguluyor.

Olayları, danışanlarından örnekler getirerek anlatması, özellikle rüyalardaki olayları ve kişileri açıklaması, ünlü düşünürlerin cümlelerini kitabın sayfalarına serpiştirmesi gayet güzel. Yine kitabın aralarında, okuyucuya makale, kitap ve film önerileri de var.

Dili gayet açık ve anlaşılır.

‘Güneşin ya da ölümün yüzüne doğrudan bakamazsınız.’ Sözüyle tek cümlede kitabı özetliyor. Olmazsa olmaz “Amor Fati” diyerek kaderimizi sevmemiz gerektiğini ifade ediyor.

06 Mart 2020

Cuma

Bir yanıt yazın