Özgürlüğün Baş Dönmesi- Kemal Sayar (Kitap İncelemesi)

ÖZGÜRLÜĞÜN BAŞ DÖNMESİKemal Sayar (Kitap İncelemesi)

Bugüne kadar yaptığım kitap incelemelerinin içinde en olumsuz cümleler kuracağım bir kitaptı maalesef. Yazarın daha önce “Yavaşla” kitabını okumuştum, güzeldi, hoştu. Fakat incelememize konu olan  “Özgürlüğün Baş Dönmesi” kitabı her ne kadar başımı döndürmese de, başımın ağrımasına neden oldu. İlk kez bir kitabı okurken ağrı kesici kullandım.

Kitap 7 bölümden oluşuyor. Küreselleşme, benlik kavramı, reklamların hayatımızdaki yeri ve küreselleşmeye katkısı, siberalanın hayatımızdaki olumlu ve olumsuz yeri, özgürlük ve anksiyete, şizofreni, stigma (damgalanma), kültür ve hastalıklar üzerindeki etkisi, kaos vb konulara değinilmiş.

Kitap, Psikoloji kategorisinde yer alsa da daha çok sosyolojiye dair bilgiler veriyor gibiydi. İlk baskısı 2006 yılında farklı bir yayınevinden yapılmış. Elimde bulunan kitap Mayıs 2019 basım olmasına rağmen konulara, terimlere güncelleme yapılmamış. Biraz elden geçse iyi olurdu.

O kadar yabancı terim ve alıntı var ki başım döndü. Bir kitap yerine sanki psikiyatri doktorunun yazdığı reçeteyi okuyor gibiydim. Bu nedenle dikkatim dağıldı ve kitaptan maalesef bir şey anla(ya)madım diyebilirim. Zaten kitabın 100 sayfasını okuyabildim. Hoşlaşmadığımız yemeği yemeye ısrar etmediğimiz gibi kitabı da devam ettirmek mantıklı değildi.

Aslına bakacak olursak, Kemal Sayar ülkemizde saygınlığı olan ve alanında kendini kanıtlamış tıp ve fikir adamı. Acaba bu kitap seçiminde yanlış tercihte mi bulundum?

Anlamamamın nedeni,  içinde bulunduğum zaman ve mekandandır dedim. Farklı gün ve saatlerde okudum. Yok. Olmadı. Sonuç aynı.

Kitabı okuyacak olan varsa adresini yazsın, göndereyim.

 

Mehmet PEHLİVAN

8 Nisan 2020/ Afyonkarahisar

Print Friendly, PDF & Email

Bir yanıt yazın