Bildiğiniz üzere Diyanet İşleri Başkanlığı toplumun dini, ahlaki ve manevi değerlerini sürekli canlı tutmak amacıyla İslam dininin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgi ile din hizmetlerini yürütmektedir. Yürüttüğü din hizmetlerinden biri de aynı zamanda benimde görev aldığım Manevi Destek ve Rehberlik Hizmetinden bahsetmek istiyorum.
Hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara gerekli din ve moral hizmetlerinin ulaştırılmasını hizmet alanı içinde gören Diyanet İşleri Başkanlığı, 07.01.2015 tarihinde cami dışı din hizmetlerini ifa etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ile “Hastanelerde Manevi Destek Hizmetleri İşbirliği Protokolü’’ imzalanmıştır. Bu hizmetin amacı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık tesislerinde talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline, içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurularak tıbbı müdahaleye hiçbir şekilde müdahil olmadan sadece dini konularda danışmanlık/rehberlik hizmeti sunarak moral vermek, motive etmek ve manevi destek hizmeti sunmak amaçlanmıştır.
Manevi Destek, dini referanslardan hareketle bir din ve inanç desteğidir. İnsanların acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde, kriz durumlarında, âni değişmelerle gelen/maruz kaldıkları yeni duruma uyum sağlama, baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olarak onlara din ve inanç açısından destek olmak, varsa soru ve sorunlarına danışmanlık/rehberlik etmek, hayatlarına yeni bir anlam verebilmede eşlik etmek ve onlara moral vermektir.
Manevi destek hizmeti; dini yükseköğrenim görmüş, alanında akademik çalışmalar yapan ve gerekli eğitime katılarak başarılı olmuş Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından hastanelerin “Manevi Destek Birimi” nde sunulmaktadır. Manevi destek uzmanları herhangi bir inanç farkı gözetmeden talep etmeleri halinde her türlü inanç sahibine manevi destek hizmeti sunmakta ve diğer hastane personeliyle işbirliği içinde çalışmaktadır.
2015 yılı itibariyle pilot olarak altı ilde (Ankara, İstanbul, Samsun, Erzurum, Ordu, Kayseri) uygulanmaya başlanmış olup, 2016 yılı itibariyle de Türkiye genelinde on dört ilde (Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri, Erzurum, Konya, Afyonkarahisar, Adana, Ordu, Sakarya, Çorum, Kahramanmaraş ve Samsun) uygulama devam etmektedir.
Yaşadığımız dünyayı anlamlandırma, içinde bulunduğumuz zorlukları aşma, insana değer verme, insanın huzura ermesi, mutlu olmasına bir nebze katkı sağlama ve ahiret hayatını doğru bir şekilde algılama noktasında manevi destek hizmetleri toplumun her kesimi için önem arz etmektedir.